Újra Ózdért Egyesület.

Bemutatkozó levele.

Szeretném néhány szóval bemutatni Egyesületünket és szólni a várost is érintő eddigi munkáinkról.

Egyesületünkről:

Az Egyesületet 2010. március 23-án alakítottuk meg a volt ózdi, kohászaton kívüli, ma már többnyire nyugdíjas társadalmi és gazdasági vezetőkből azzal a céllal, hogy tudásunk, tapasztalatunk és kapcsolataink hasznosításával részesei és kezdeményezői legyünk a város és térsége feltétlen szükséges sokoldalú fejlesztésének.

Fő témáink:
1. Új munkahelyek létrehozása.
2. A társadalmi együttélés szabályainak ismertetése, oktatása.
3. A felnövekvő nemzedék, hatékonyabb munkára nevelése.
4. Az élhetőbb városunk létrehozása.

Munkáinkról:

1. A Nemzeti együtt működés keretében levet írtunk dr. Orbán Viktor úrnak, Miniszterelnökünknek.
Ebben felvázoltuk Ózd tarthatatlan gazdasági és társadalmi problémait, és jeleztük, hogy ezt önmagában Ózd nem képes megoldani. Kormányzati beavatkozás szükséges. Ezért kértük, hogy széles felhatalmazással bíró kormánybiztost nevezzen ki Ózdra.
Jelenleg az ügyben annyi történt, hogy a titkárság vezetője arról értesített, hogy levelet a tárgyban illetékes Belügyminiszterhez továbbította. Várjuk a választ.
2. Elkészítettük, Ózd Város Együttélési Szabálygyűjteményét. /Kódexét/
Ez, az országos és helyi rendeletek, társadalmi együttéléssel kapcsolatos rendelkezéseit tartalmazza kivonatos formában.
Ezt, az 56 oldalas szabálygyűjteményt átadtam a polgármester titkárság vezetőjének. A csatolt levélben pedig azt kértem, hogy a Polgármester Úr fogadtassa el, és legyen segítségünkre egy rövidebb 29 oldalas kivonat terjesztésében és oktatásában.
A Kódexet azzal a céllal készítettem és azért szeretné az Egyesület közreadni, hogy a lakosságot  megismertessük jogaikkal, kötelezettségeikkel a város társadalmi feszültségének oldása céljából.
3. Ózd Város Civil Kerekasztal szervezet létrehozása.
A Régiós Szociószervíz Egyesület elnöke, Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Köre, az Ózdi Nyugdíjas Klub, az Újra Ózdért Egyesület elnöke társulási megállapodást kötött 2010. július 19.-én, az Ózd Városi Kerekasztal létrehozására. A nevezettek vállalkoztak arra, hogy elkezdik szervezni és létrehozni az ózdi Civil Szervezetek egyesülését az Ózd Város Civil Kerekasztalt, melynek működését ebben az évben tervezik beindítani és Kistérségivé bővíteni pedig a jövő évben.
A Kerekasztal majd összefogja, segíti, fejleszti és terjeszti Ózd városában az állampolgárok aktív részvételén alapuló civil közösségek tevékenységét.
Biztosítja a városi civil szervezetek részvételét a városi döntéshozatali folyamatok előkészítésében, az abban résztvevő társadalmi szervezetek érdekeinek hatékonyabb érvényesítését, álláspontjuk egyeztetését és az egységes fellépést az Önkormányzati döntések előkészítésében.
Az Egyesületről bővebben tájékozódni lehet: az egyesület nevével honlapunkon. Telefonon: +36 20 274 3954 vagy 06 48 481 333 sz. Személyesen, a Civil Házban.

Levelünket azzal a céllal írtuk, hogy lehetőségeik szerint segítsék a város érdekében végzett munkánk sikerét, és a Városi Civil Kerekasztal létrehozását.
Telky János Egyesületi elnök.