Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A civil társadalom helye és szerepei.

A civil társadalom helye és szerepe.

 

A demokráciát csak kicsiben lehet elkezdeni, minden nyűgével együtt.

Nem a felülről jövő változások alakítják, a társadalom finom szövetét.

  Azok az emberek, akik képesek felvenni egymással,

a kapcsolatot, - az együtt működés lehetőségét,

 – a közösségért.


A jelen világban az egyének helyzete, közösségi szerepük és identitásuk egyre inkább kapcsolódik ahhoz, hogy hova tartoznak. Vannak-e közösségek, amelyek számolnak velük? Hozzá jutnak-e az információkhoz, a kapcsolatkereséshez és kapcsolatok építéséhez? Hova és milyen kérdésekben számíthatnak közösségi támogatásra

Nem véletlen, hogy a közösségfejlesztés hazai gyakorlatában a helyi társadalmak demokratikus önszerveződésére, együttműködésére helyeződik a hangsúly.

Az ott élők, a társadalom helyi állapotának függvényében, hol gyorsabban, hol lassabban, de nagy lelkesedéssel elkezdik közösséggé szervezni magukat.

De minden esetben megakadt vagy lelassult a fejlődés folyamata és a résztvevők elszánt tenni vágyása is kevésnek bizonyult a folytatáshoz. Az önkormányzatok sok helyen versenytársnak tekintik a viszonylag jól működő civil szervezeteket a forrásokért való versenyben, a helyi politika alakításában, és nem partnernek.

A civilek nem eléggé felkészültek stratégiailag, politikailag ahhoz, hogy partnerként tudjanak működni. A jobb integrálódáshoz szükséges lenne a szervezetek megerősítése, hogy felkészült tárgyaló partnerek lehessenek.

A szektor szervezeteibe való befektetés, szervezeti megerősítés szükséges ahhoz, hogy a részvételi demokrácia intézményrendszerének kiépítésében a civilek valódi szereplőkké váljanak.

Több civil kutatás is igazolta, hogy a forrásszervezésben, döntéshozatalban, együttműködésben azok a szervezetek vesznek részt leginkább, akik megfelelő infrastruktúrával, minőségi munkaerővel rendelkeznek, és folyamatosan képezik tovább magukat. 

Bevonásuk a döntéshozatali rendszerekbe is többnyire megtörtént, bár a legtöbb döntéshozói szervezet ebben az esetben is inkább csak formálisan támaszkodik a civilekre.

     A Városunkban viszont nagy szükség lesz a jövőben, civil szolgáltatókra, különösen azért mert leépül a társadalmi háló, a fiatalok, munkaképesek elköltöznek, a szegregáció fokozódik, a roma lakosság túlsúlyba jut – e helyeken pusztán az önkormányzat képtelen megoldani a társadalmi gondokat.

                Főleg a nagyobb településeken növekszik a civil szolgáltatók száma, hiszen a feltételek sajnos nehezen teremthetők meg kistelepülésen, ezért az a modell működik, hogy a civilek a közeli városokból vállalják a környező települések ellátását is, ami ellene hat a helyi szerveződéseknek.

                Az önkormányzat azokat a feladatokat adja át szívesen, ami neki nyűg, terhes feladat, ugyanakkor szervezeti támogatóként, pl. foglalkoztatási programokban, akkor jelenik meg, ha nem kell forrást biztosítania.         

    Ez Ez  azt jelenti, hogy a civil szervezeteket függőségi viszony jellemzi, eredményességük függ a támogatásoktól. A nonprofit szektornak még az erősnek számító szervezetek esetében sincs annyi tartalék forrása, hogy átvészelje a forráshiányból adódó krízishelyzeteket.

   A közösségfejlesztés eredményeként létrejött civil szerveződések működése törvényszerűen egyre professzionálisabbá válik, megerősödve a helyi hatalmi struktúrának is részévé válhatnak és ezzel egyidejűleg működésük elveszti spontán, „mozgalmi” jellegét.

A társadalomban tehát kell valami átlátható szabályszerűségnek munkálkodnia, de ez nem mehet az innováció, a szabadság rovására. A társadalomnak állandó megújulásra van szüksége, a benne munkálkodó folyamatos változás formálja, de ez csak akkor valósul meg, ha kellő teret enged az alkotó szabadságnak.

A társadalmi hálózatok egyrészt a rendet szolgálják, hiszen valaki irányít, valaki összefogja az egyéneket, csoportokat. Másrészt a hálózatok léte mégis élővé teszi a társadalmi működést azáltal, hogy bárkinek van lehetősége létrehozni egy új hálózatot, ami képes új eszméket, új árukat, új embereket bekapcsolni a társadalomba.

A civil közösségek szerveződése azt is jelzi, hogy még van az embereknek szabad akarata, még mernek álmodni, szervezkedni, tiltakozni, lobbizni a közösség érdekében. Vezetőik az igazi, demokratikus véleményirányítók. Képesek embereket mozgósítani közösségi célok érdekében, szabadidejüket felhasználni szervezésre, programokra.

Soha nem a felülről jövő változások alakítják a társadalom finom szövetét, hanem azok, akik képesek felvenni egymással a kapcsolatot, reagálni a történésekre és keresni az együttműködés lehetőségét – a közösségért.

2014. március 31.

Lejegyezte: ÚÓKE Ózdért

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Проститутки Краснодара

(Amuellup, 2018.10.13 03:31)

<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru>Проститутки Краснодара</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/>Индивидуалки в Краснодаре</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/massage-salons/>Массажные салоны в Краснодаре</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/vyezd/>Выезд проституток в Краснодаре</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/individuals/1000-rubley/>Недорогие шлюхи Краснодара</a>
<a href=http://www.prostitutki-krasnodar.ru/znakomstva/>Интим знакомства в Краснодаре</a>
<a href=http://prostitutki-irkutska.ru>Проститутки Иркутска</a>
<a href=http://prostitutki-perm.ru>Проститутки Перьми</a>
<a href=http://girls-kzn.mobi>Шлюхи Казань</a>
<a href=http://girls-kzn.mobi/individuals/>Индивидуалки Казань</a>
<a href=http://girls-kzn.mobi/znakomstva/>Секс знакомства Казани</a>
<a href=http://penza-dosug.ru>Шлюхи Пенза</a>
<a href=http://girls-ufa.ru>Шлюхи Уфа</a>
<a href=http://girls-msk.ru>Шлюхи Москва</a>
<a href=http://dosugspb24.ru>Шлюхи Питера</a>
<a href=https://top.girls-nsk.ru>Проститутки Новосибирска</a>

скачать взломанную fifa 15

(garneutaf, 2018.03.27 22:06)

Подтверждаю. Так бывает.

---
привет fifa 15 rus скачать, скачать последнее обновление составов для fifa 15 и <a href=http://15fifa.ru/skachat-kljuchi-fifa-15/33-skachat-fifa-15-crack-kryak-tabletka-klyuch-besplatno.html>кряк на фифа 15</a> fifa 15 скачать exe

Recommendations: how to promote your ujraozdertegyesulet.eoldal.hu

(LatonyaVeing, 2018.03.27 00:30)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can bypass any anti-bot captcha.
Captcha Bypass Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8400 other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"

XEvil torrent

(Mashaglura, 2017.12.12 20:40)

This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0

XEvil 4.0 is a revolutionary application that can break almost any antibot CAPTCHA's.
Captcha Solution Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, BING, Hotmail, Yahoo,
Yandex, VKontakte, Captcha Com - and over 8.4 million other types!

You read this - it means it works! ;)
Details on the official website of XEvil.Net, there is a free demo version.

Check YouTube video "XEvil ReCaptcha2"